Allereerst is de allermooiste prijs alle lieve en ontroerende reacties die ik krijg wanneer ik een Day in the Life heb opgeleverd.’

 

Alleen ik ben natuurlijk ook heel trots op de internationale prijzen die ik heb gewonnen tijdens de Documentary Family Awards in 2018 en 2019. En megatrots op mijn 1ste plek (!!) bij de Focus on the Story 2019 awards, met de foto van Baby Kay "De nasleep van de geboorte van een kind: een kind met een aangeboren hartafwijking en de impact hiervan op een vader." Focus on the Story.

 

Focus on the Story is een non-profitorganisatie met een missie om fotografen met verschillende achtergronden te ondersteunen en aan te moedigen om visuele verhalen te gebruiken om aandacht te vestigen op kritieke problemen, culturele kloven te overbruggen en sociale veranderingen te stimuleren. Deze organisatie organiseert jaarlijks een festival in Washington D.C., Amerika.

 

Documentary Family Award is dé award waar je op hoopt als documentaire familiefotograaf. Het niveau is zo hoog. De wedstrijd is in het leven geroepen door Kirsten Lewis die wordt gezien als de grondlegster van dit fantastische genre, de documentaire familiefotografie, als ook Jenna Shouldice en Tristan Shouldice. Eerst worden alle inzendingen geselecteerd door 3 juryleden om daarna door Kirsten en Jenna en een van de vorige juryleden beoordeeld te worden in een 'live judging'. Erg leerzaam en interessant.

 

De droom van de oprichters van DFA is om een documentary family award in het leven te roepen die het werk in dit genre eert, fotografen verder helpt in dit genre en ook tegelijkertijd een leerervaring is. Omdat je nooit hoort waarom je foto gekozen wordt of niet; je hoort nooit wat je beter had kunnen doen. Je krijgt nooit feedback over wat je had kunnen doen, zodat de foto beter of sneller kan worden gelezen voor de kijker. Hoe cool is het dan wanneer je afbeeldingen (van de 10.000-en) doorgaan naar de live-beoordeling en de kans krijgen om voorzien te worden van critique. En door het luisteren naar hun critique op andere foto's kun je ook zoveel opsteken.

 

Ik investeer ook veel in workshops en/of conferenties in de VS en andere landen, waardoor ik goed op de hoogte ben van documentaire familiefotografie.

1st place in the single image category of the 2019 Focus on the Story Awards , Sandra Stokmans Fotografie

Met foto "De geboorte van Baby Kay" win ik de 1e plaats (!!) in de categorie "Single Image" van de Focus on the Story Awards 2019, en ik win de 3e plaats in de categorie "Geboorte" van de Documentary Family Awards (DFA).

3rd plaats categorie "Birth" in de DFA 2019 internationale award voor documentaire familiefotografie, foto door Sandra Stokmans Fotografie
With the photograph "Baby Kay's Birth" I win 1st place (!!) in the single image category of the 2019 Focus on the Story Awards. And I win 3rd Place in the “Birth” category of the DFA's.

Met foto "The jumping dog" win ik de 1ste plaats in de categorie "Cell Phone Only" en 3e plaats Overall (!!) van de Documentary Family Awards (DFA).

3rd Place Best Overall Award, DFA - Documentary Family Awards - 2019. Photo by Sandra Stokmans, Netherlands.
1st Place Award in the “Cell Phone Only” category AND 3rd Place Best Overall Award, DFA - Documentary Family Awards - 2019. Photo by Sandra Stokmans, Netherlands.
6de plaats categorie "Humor" in de DFA 2019 internationale award voor documentaire familiefotografie, foto door Sandra Stokmans Fotografie
Eervolle vermelding in de categorie "Routine" bij de Documentary Family Awards 2019. Foto door Sandra Stokmans Fotografie
Eervolle vermelding in de categorie "Routine" bij de Documentary Family Awards 2019. Deze foto is in de top 20 beland van de duizenden inzendingen!

Focus on the Story

Ik kan het amper geloven. Ik weet al een tijdje dat ik een van de finalisten ben, maar dat dit hartverscheurende prachtige moment als (gedeelde) 1ste!!! zou eindigen ... Wat ik heel mooi vind is dat Focus on the Story over de winnende foto's het volgende schrijven: "een onderliggende tederheid die de voelbare pijn in de scène overstijgt… dit zijn beelden die een van de grootste doelen van visual storytelling bereiken - ze laten ons voelen.”

En zo was het op moment dat ik deze foto maakte, en zo blijft het elke keer als ik de foto weer zie. Hopelijk zal daardoor de aandacht voor Stichting Hartekinden alles wat ze doen samen met de kindercardiologen in Nederland toenemen. 

 

Documentary Family Awards

De DFA van februari 2019. De DFA's worden, nadat ze zijn opgenomen door de oprichters, altijd live gestreamd zodat je als fotograaf het jureringsproces kunnen volgen. Hoe gaaf is dat?! Wanneer deze word uitgezonden zit ik in Aachen bij de Fearless Conference. Wij komen net terug van het eten en vallen in de uitzending van de DFA's categorie "Birth" (Geboorte) en ik zie mijn foto ertussen staan! Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben, alles gloeit! Na wat discussie heen en weer over de foto's beland mijn foto op de 3de plaatst! De DFA is de meest prestigieuze internationale fotowedstrijd, het beste van het beste, op gebied van documentaire familiefotografie. En ik word 3de!

 

Ik ga slapen. De volgende ochtend gloeit mijn telefoon van de blije lieve berichtjes van twee collega's dat ik nog een award heb gewonnen in de categorie "Humor"! De fantastische foto van Tom in keepersoutfit op de toilet wint - subtiele humor is it. Bij de eerste DFA cyclus in 2018 kwam deze al door tot de live jurering maar werd maar 1 milliseconde bekeken en gepasseerd, en nu wint deze alsnog!! Van de twee foto's die doorgaan naar de live jurering worden ze beiden beloond met een award. Ik kan het haast niet geloven en bij zo onwijs blij en dankbaar!

 

Statistieken: ca 7500 foto's zijn ingezonden uit 40 landen. Alle beelden worden bekeken door een jury van 3 personen. Deze ronde bestond de jury uit 2 documentaire fotografen en een foto-editor van de Wall Street Journal. 697 foto's slaagden erin om door te gaan naar de live jurering. Vervolgens worden deze beoordeeld door documentairefotografen Kirsten Lewis Bethmann en Jenna Shouldice (de stichters), en een derde gastjurylid (een bijdragende fotograaf van de NY Times en Wall Street journal). Niet de minsten dus.

Documentary Family Award
6de plaats categorie "Environmental Portrait" in de DFA 2018 internationale award voor documentaire familiefotografie, foto door Sandra Stokmans Fotografie

De afgelopen twee Documentary Family Awards (DFA) runs heb ik vol spanning achter mijn laptop tot laat in de nacht zitten kijken, maar deze keer kon ik niet want ik moest werken. Ik zag wel wat berichtjes langskomen dat een van mijn foto's bij de awards zat, maar welke, in welke categorie en waar wist ik niet. Toen ik later de hele 'live judging' gezien had zag ik dat in tegenstelling tot de eerste twee keer waar elke keer 1 foto van mij door kwam, waren het er dit keer 4 (!) , waarvan er eentje met een plek in de top 10 in de categorie 'environmental portrait' werd bekroond door Kirsten Lewis Bethmann, Jenna Shouldice en Ryan Christopher Jones!! A dream come true  , een DFA award!