"Echt is leuker dan Perfect. Echt ís Perfect!"

Ik geloof in écht

Ik hou van gezellig

Ik vind reizen leuk en interessant

En ben af en toe een beetje gek...

Maak je alleen maar foto’s met je smart phone en blijven ze daarna op je telefoon of op de computer staan? En realiseer je dat je hierdoor nooit meer samen met je dierbaren op de foto staat?

Hoe zou het zijn als je een prachtig fotoalbum hebt waar je dan ook zelf samen met je dierbaren opstaat? Een tastbare herinnering zodat je het NU later niet vergeet.

Het leven vliegt voorbij. Geen tijd om mooie foto’s te nemen van je opgroeiende (klein)kinderen, je vrienden, mensen die belangrijk voor je zijn. Ach wel eens wat met je smartphone want die heb je toch altijd bij je. Je hebt wel 1000-en foto’s op je telefoon of computer. Je kijkt er als een berg tegenop om daar wat mee te gaan doen. En jij staat er zelf eigenlijk nooit op.


Dat had Daphne. Ze maakt wel foto’s met een veel beter toestel dan een smartphone, maar toch het meerendeel wordt met de smartphone gemaakt. Zeker nu ook met die opgroeiende jongens van haar. En ze maakt ook geregeld albums, maar dan eigenlijk alleen van de vakanties. Niet van hun alledaagse bezigheden. Gewoon van een normale dag, die je je later ook graag wilt blijven herinneren.


Ik ben bij Daphne en haar familie geweest en heb een hele dag hun dagelijkse familie momenten gefotografeerd. Alle emoties passeerden de revue van blijdschap tot boosheid. En dat is nou zo mooi, alles mag er zijn zo’n dag. Ik leg het voor je vast, precies zoals het is. Want echt is beter dan perfect! Ze hebben nu een prachtig familiedocument van een dag uit hun leven samen, waar zijzelf en de kinderen later een tastbare herinnering aan hebben.

Day in the life Everdingen, documentaire familie fotografie, documentair familie fotograaf Sandra Stokmans Fotografie

"Het leek ons zo leuk om ons gezin in alle facetten weer te geven gedurende een alledaagse dag. We hebben al zoveel leuke fotoboeken van speciale momenten als vakanties en dergelijke. Maar foto's van alledaags, zoals je als gezin de meeste tijd met elkaar doorbrengt, die hadden we nog niet. Een vastlegging van ons allen, zonder te hoeven poseren.

Sandra kwam op ons pad. Wel twijfelde we een beetje over het punt dat er iemand een héle dag "een soort" van om je heen hangt. Echter wat was het gaaf.

Als gezin hebben wij de hele dag van begin tot eind kunnen doen wat we áltijd doen. Sandra was er, echter daar merk je niets van. Met als resultaat dat de foto's precies weergeven wie we zijn, wat we doen met alle emoties en gevoelens die daarbij langs komen. Blij, boos, verdrietig maar ook energiek, grappig, rust, liefde, sportief en nog veel meer.

De foto's zeggen alles. Zo knap hoe Sandra juist die momenten er iedere keer weer uitpikt om vast te leggen. Wij als gezin zijn er heel blij mee en dankbaar voor, nu maar ook als een unieke herinnering voor later. Ik zou het een ieder gunnen en aanraden om een weergave van een dag uit je leven op deze manier vast te laten leggen door Sandra."

Liefs de familie Hoogedoorn 🙂
PS: en onlangs hebben wij nog een Day in the Life sessie gedaan!

@Mark Stokmans

"Ik leg jou vast zodat je het NU later niet vergeet"

Je wil toch zelf ook weleens op je familiefoto's staan?!

Een kijkje achter de schermen

@Mark Stokmans

"Die momenten die je hier hebt als gezin die kun je zelf natuurlijk nooit vastleggen.Zo leuk om in je eigen omgeving, in je eigen huis de alledaagse dingen van de kinderen om die te ZIEN."

mijn reis

Ik ben een documentaire familiefotograaf. Vaak heb ik momenten aan tafel waarvan ik denk, was dit maar vastgelegd. Een spelletje met de kinderen, een goed gesprek met mijn moeder, een wandeling met mijn zoon, mijn dochter kroelen als ik haar naar bed breng. En ook hoe gek het ook klinkt een huilbui of woedeaanval, en het troosten daarvan. Beelden die iets vertellen over mij en mijn gezin. Beelden die een emotie bij mij oproepen van blijdschap of weemoed. Dit zijn beelden die later heel dierbaar zullen zijn voor mijn kinderen, en die ze later met trots en liefde zullen laten zien aan hun kinderen.

Sandra Stokmans als baby, picknick Peru, kind hangend aan autodeur
That's me hanging soon that car door. We were picnicking in Peru. That was were we lived and my dad worked at the time. / Dat ben ik hangend aan de autodeur. We waren aan het picknicken in Peru, de plek waar mijn vader toen werkte.

Mijn leven kenmerkt zich in reizen (=in buitenland wonen) en fotografie. Mijn hele jeugd heb ik in derde wereld landen gewoond. Peru. Indonesië. Bangladesh. Ik denk dat ik daardoor iemand ben die zich makkelijk aanpast of makkelijk assimileert.

 

Mijn vader fotografeerde veel. Hij maakte de mooiste foto's van de plekken en mensen waar wij gewoond hebben. Door zijn foto's kan ik nog een aantal gebeurtenissen van vroeger herinneren. 

 

Op mijn 18de had ik genoeg gespaard om dat felbegeerde fototoestel te kopen. Deze heb ik vaak gebruikt in het jaar dat ik als au-pair in Amerika (Washington D.C.) gewoond heb en een half jaar in Bolivia (scriptie).

 

Zeker toen ik kinderen kreeg werd het fotograferen van hen belangrijk voor mij. Hun toekomstige herinneringen. En ik wil niets vergeten. Ik wil het mij, later, kunnen herinneren zoals het nu is.

Wil je ook op je familiefoto's staan?

En toen ging het mis

Na 17 jaar in de projectmanagement wereld gewerkt te hebben, kwam ik in een lastige periode terecht. Ik ging onderuit. Het heeft een tijd geduurd voordat ik weer blij kon zijn met de meest basale dingen. Dat ik weer echt kon genieten van mijn drie dierbaren.

 

Door wat er gebeurd is ben ik mij extra bewust geworden hoe belangrijk die dierbare momenten zijn die ik gedurende dag heb met mijn kinderen, mijn partner, mijn ouders en mijn vrienden. 

 

Een gezin hebben, een relatie, in welke fase van je leven je ook bent, is iets heel bijzonders. Er gebeuren zoveel dingen, gelukkige momenten, droevige momenten … Tijd kan dingen zo snel veranderen. Alles wat ik doe, doe ik omdat ik visuele herinneringen wil maken voor degenen die het zich misschien niet herinneren (later). Leven. Momenten. Gewone momenten. Belangrijke momenten.

Ik wil dat mijn kinderen zich hun jeugd herinneren. Hun vader. Hun grootouders. Hun ooms en tantes. Hun moeder. En ik heb het dan niet alleen over de vakanties of andere hoogtepunten, maar de echte authentieke momenten die mijn hart doet barsten of die hen zo hard aan het lachen maakt dat je ze buiten hoort.

Dat is just waarom ik mij gespecialiseerd heb in documentaire familie fotografie. Want dat is het echte leven, vastgelegd. Ik leg jouw dagelijkse onopgemerkte momenten vast zodat ze een blijvende herinnering voor je vormen.

Eigenlijk ben ik niet alleen foto’s aan het maken voor mijzelf of mijn partner maar juist voor mijn kinderen. Voor later, als wij er niet meer zijn. Zie mij als je privéjournalist die de momenten vangt waarop er ogenschijnlijk niets bijzonders gebeurd. Wanneer ik deze vastleg wordt een normale dag speciaal.

kruidige kop thee

Sandra is ontzettend open en heeft een duidelijk doel. Ze wint meteen het vertrouwen door haar enthousiasme en haar schaterlach. Als ik aan Sandra denk dan denk ik gelijk aan een brok energie. Ze is als een kruidige kop thee die je leven weer energie inblaast. De warmte van haar werk zorgt voor een glimlach op onze gezichten.

Petra & Sander

Ontwapened

De manier waarop jij bij ons thuis in ons gezin kwam was ontwapenend en creëerde rust ontspanning maar voornamelijk plezier bij Morris. Met deze foto rapportage heb je in korte tijd een aantal belangrijke aspecten uit Morris en ons leven weer geven.

Tabitha

Uit mijn persoonlijk magazine

Ik ben ook van

Zet je eigen camera neer, wees aanwezig. Geniet van de tijd met je geweldige gezin terwijl ik het verhaal vertel over lachen, tranen, bankforten en de gekte die je dagelijkse gezinsleven is.

Want ik ben er.

Afspreken voor thee, koffie of ander drankje? Klaar om te boeken? Neem contact met mij op!

Ik heb, naast alle lieve en onroerende reacties na mijn sessies ookal een aantal mooie awards mogen ontvangen. Megatrots ben ik op de foto vanuit mijn Hartekind Project -de foto van Baby Kay "De nasleep van de geboorte van een kind: een kind met een aangeboren hartafwijking en de impact hiervan op een vader."- die twee mooi awards heeft gekregen, waarvan een 1ste plek!! bij Focus on the Story.

Honkball. Peru
Wat is de Machu Picchu in Peru toch prachtig!
Halloween, in Peru. Ik ben Pipi Langkous.
Op een Peruaans paard!
Ik als baby

 

 

 

Sandra is een award winning documentair familiefotograaf. Ze is gespecialiseerd in het vastleggen van het alledaagse momenten met alle emoties die daarbij gepaard gaan zodat ze een blijvende herinnering voor je vormen. "Het echte leven, vastgelegd. Want echt ís perfect", is haar motto.

Sandra's Day in the Life fotoalbums zijn een echt geschenk voor jezelf en je dierbaren. Een tastbare herinnering, voor nu en later.

Zij is ook de fotograaf voor Stichting Hartekind en heeft al tientallen gezinnen met kinderen met hartproblemen gefotografeerd door heel Nederland voor haar Project Hartekind. Zij hoopt met de emoties die haar foto's oproepen mensen in hun hart te raken om geld te doneren voor meer onderzoek naar hartafwijkingen, zodat de overlevingskansen en de kwaliteit van het leven van deze Hartekinderen verbetert.

 

Day in the Life, documentaire familiefotografie: Echt is Perfect, Sandra Stokmans Fotografie
WHITE-Standard-2019-top-10-award-badge
1st place in the single image category of the 2019 Focus on the Story Awards , Sandra Stokmans Fotografie
Documentary Family Award
documentary family photographers logo

Ik ben werkzaam als (freelance) fotograaf Utrecht, Maarssen, Tienhoven (Stichtse Vecht), maar maak ook heel graag fotoreportages op locatie rondom Utrecht, Breukelen, Loosdrecht, Maartensdijk, Bilthoven, Hilversum, Bussum, Naarden, Amersfoort, Huizen, Almere, Weesp, Amsterdam, Abcoude, Nieuwegein, Zeist, Soest, Loenen, Blaricum, Nederhorst den Berg ... en de rest van Nederland.