Maak je alleen maar foto’s van je gezin met je smart phone en blijven ze daarna op je telefoon of op de computer staan? En realiseer je dat je samen met je gezin nooit op de foto staat? Terwijl wat je echt wil is een mooi tastbaar fotoalbum.

Het leven vliegt voorbij. Geen tijd om mooie foto’s te nemen van je opgroeiende (klein)kinderen, ach wel eens wat met je smartphone want die heb je toch altijd bij je. Je hebt wel 1000-en foto’s op je telefoon of computer. Je kijkt er als een berg tegenop om daar wat mee te gaan doen. Daarbij is de kwaliteit ook niet echt mooi. En je partner of jij staan eigenlijk bijna niet op de foto.

Dat had Daphne. Ze maakt wel foto’s met een veel beter toestel dan een smartphone, maar toch het meerendeel wordt met de smartphone gemaakt. Zeker nu ook met die opgroeiende jongens van haar. En ze maakt ook geregeld albums, maar dan eigenlijk alleen van de vakanties. Niet van hun alledaagse bezigheden. Gewoon van een normale dag, wat de kinderen zeker zullen onthouden later.

Ik ben bij haar geweest en heb een hele dag hun dagelijkse familie momenten gefotografeerd. Alle emoties passeerden de revue. En ze hebben nu een prachtig familiedocument van een dag uit hun leven, waar de kinderen later een tastbare herinnering aan hebben.

Het leek ons zo leuk om ons gezin in alle facetten weer te geven gedurende een alledaagse dag. We hebben al zoveel leuke fotoboeken van speciale momenten als vakanties en dergelijke. Maar foto’s van alledaags, zoals je als gezin de meeste tijd met elkaar doorbrengt, die hadden we nog niet. Een vastlegging van ons allen, zonder te hoeven poseren.

Sandra kwam op ons pad. Wel twijfelde we een beetje over het punt dat er iemand een héle dag “een soort” van om je heen hangt. Echter wat was het gaaf.

Als gezin hebben wij de hele dag van begin tot eind kunnen doen wat we áltijd doen. Sandra was er, echter daar merk je niets van. Met als resultaat dat de foto’s precies weergeven wie we zijn, wat we doen met alle emoties en gevoelens die daarbij langs komen. Blij, boos, verdrietig maar ook energiek, grappig, rust, liefde, sportief en nog veel meer.

De foto’s zeggen alles. Zo knap hoe Sandra juist die momenten er iedere keer weer uitpikt om vast te leggen. Wij als gezin zijn er heel blij mee en dankbaar voor, nu maar ook als een unieke herinnering voor later. Ik zou het een ieder gunnen en aanraden om een weergave van een dag uit je leven op deze manier vast te laten leggen door Sandra.

Liefs de familie Hoogedoorn 🙂

Daphne

AAN HET WERK

Documentaire familie fotograaf, Maarssen, Utrecht, Amsterdam, Sandra Stokmans Fotografie

Aan het werk bij een Day in the Life sessie (c) Maljaars Fotografie

MIJN VERHAAL

Van jongs af aan heb ik altijd gefascineerd gekeken naar mijn vader en zijn camera. Hij maakte de foto’s in ons huis. Mijn jeugd heb ik in het buitenland doorgebracht, Peru, Indonesië, Bangladesh, eventjes in Londen en weer Peru. Op mijn 18de had ik genoeg gespaard om dat felbegeerde fototoestel te kopen. Deze heb ik vaak gebruikt in het jaar dat ik als au-pair in Amerika (Washington D.C.) gewoond heb en een half jaar in Bolivia (scriptie).

 

Na mijn studie en de lerarenopleiding Spaans, ben ik gaan werken als projectmanager in de IT, totdat ik indirect onderdeel werd van een familiedrama. Ik ging onderuit. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik weer blij kon zijn met de meest basale dingen. Dat ik weer echt kon genieten van mijn drie dierbaren. Dat ik weer kon fotograferen. Door wat er gebeurd is ben ik mij bewust geworden van die dierbare momenten die ik gedurende dag heb met mijn kinderen, mijn partner, mijn ouders en mijn vrienden.

 

Ik wil dat mijn kinderen zich hun jeugd herinneren. Hun vader. Hun grootouders. Hun ooms en tantes. Hun moeder. En ik heb het dan niet over de perfecte momenten, maar de echte authentieke momenten die mijn hart doet barsten of die hen zo hard aan het lachen maakt dat je ze buiten hoort. Dat wat ik zelf niet echt herinner. Mijn vader nam foto’s alleen ik had 1 album. Een plakalbum die ik op mijn 17de kinderachtig vond en de foto’s er allemaal uit heb gehaald met het idee om ze ooit in een ander album te doen. Ik weet niet waar die foto’s zijn. Dat vind ik zo erg. Vanaf zijn pensionering is mijn vader trouwens albums aan het maken.

Een gezin hebben, een relatie, in welke fase van je leven je ook bent, is iets heel bijzonders. Er gebeuren zoveel dingen, gelukkige momenten, droevige momenten … Tijd kan dingen zo snel veranderen. Alles wat ik doe, doe ik omdat ik visuele herinneringen wil maken voor degenen die het zich misschien niet herinneren (later). Leven. Momenten. Gewone momenten. Belangrijke momenten.

 

Vaak heb ik momenten aan tafel waarvan ik denk, was dit maar vastgelegd. Een spelletje met de kinderen, een goed gesprek met mijn moeder, een wandeling met mijn zoon, mijn dochter kroelen als ik haar naar bed breng. En ook hoe gek het ook klinkt een huilbui of woedeaanval, en het troosten daarvan. Beelden die iets vertellen over mij en mijn gezin. Beelden die een emotie bij mij oproepen van blijdschap of weemoed. Dit zijn beelden die later heel dierbaar zullen zijn voor mijn kinderen, en die ze later met trots en liefde zullen laten zien aan hun kinderen.

 

Eigenlijk ben ik niet alleen foto’s aan het maken voor mijzelf of mijn partner maar juist voor mijn kinderen. Voor later, als wij er niet meer zijn.

Zet je camera neer, wees aanwezig. Geniet van de tijd met je geweldige gezin terwijl ik het verhaal vertel over lachen, tranen, bankforten en de gekte die je dagelijkse gezinsleven is.

Vakantie Day in the Life sessie © Barbara Puchta

Foto van het gezin van Sandra Stokmans in Maarssen, foto gemaakt door RAW familiefotografie
Ik ben, ik hou van …
Moeder * vriendin * betrokken * loyaal * energiek * creatief * toegewijd * snel reageren * met humor en zorg * Elizabeth George detectives * zee & strand * reizen * Spanje (Valencia favoriet, gevolgd door Barcelona en sinds kort Madrid) *  jeugd in buitenland (Indonesie, Bangladesh, Peru) * au-pairen in Washington D.C. * trimhockey * sieraden maken van oude sieraden * lekker uit eten 
Foto van bedtijd gezin van Sandra Stokmans in Maarssen, foto gemaakt door RAW familiefotografie

Ik ben werkzaam als documentair familie fotograaf in Utrecht, Maarssen, Tienhoven (Stichtse Vecht), maar maak ook heel graag fotoreportages op locatie rondom Utrecht, Breukelen, Loosdrecht, Maartensdijk, Bilthoven, Hilversum, Bussum, Naarden, Amersfoort, Huizen, Almere, Weesp, Amsterdam, Abcoude, Nieuwegein, Zeist, Soest, Loenen, Blaricum, Nederhorst den Berg … en de rest van Nederland. En ik ga graag mee op vakantie ;), naar het buitenland …