Allereerst is de allermooiste prijs alle lieve en ontroerende reacties die ik krijg wanneer ik een Day in the Life heb opgeleverd.’ Alleen ik ben natuurlijk ook heel trots op de internationale prijs die ik heb gewonnen tijdens de Documentary Family Awards afgelopen jaar.

 

De DFA is dé awards waar je op hoopt als documentaire familiefotograaf. Het niveau is zo hoog. De wedstrijd is in het leven geroepen door Kirsten Lewis die wordt gezien als de grondlegster van dit fantastische genre, de documentaire familiefotografie, als ook Jenna Shouldice en Tristan Shouldice. Eerst worden alle inzendingen geselecteerd door 3 juryleden om daarna door Kirsten en Jenna en een van de vorige juryleden beoordeeld te worden in een ‘live judging’. Erg leerzaam en interessant.

 

De droom van de oprichters van DFA was om een documentary family award in het leven te roepen die het werk in dit genre eert, fotografen verder helpt in dit genre en ook tegelijkertijd een leerervaring is. Omdat je nooit hoort waarom je foto gekozen wordt of niet; je hoort nooit wat je beter had kunnen doen. Je krijgt nooit feedback over wat je had kunnen doen, zodat de foto beter of sneller kan worden gelezen voor de kijker. Hoe cool is het dan wanneer je afbeeldingen (van 5000-achtig) doorgaan naar de live-beoordeling en de kans krijgen om voorzien te worden van critique. En door het luisteren naar hun critique op andere foto’s kun je ook zoveel opsteken.

 

Ik investeer ook veel in workshops en/of conferenties in de VS en andere landen, waardoor ik goed op de hoogte ben van documentaire familiefotografie.

Documentary Family Award
6de plaats in de DFA internationale award voor documentaire familiefotografie, foto door Sandra Stokmans Fotografie

De afgelopen twee Documentary Family Awards (DFA) runs heb ik vol spanning achter mijn laptop tot laat in de nacht zitten kijken, maar deze keer kon ik niet want ik moest werken. Ik zag wel wat berichtjes langskomen dat een van mijn foto’s bij de awards zat, maar welke, in welke categorie en waar wist ik niet. Toen ik later de hele ‘live judging’ gezien had zag ik dat in tegenstelling tot de eerste twee keer waar elke keer 1 foto van mij door kwam, waren het er dit keer 4 (!) , waarvan er eentje met een plek in de top 10 in de categorie ‘environmental portrait’ werd bekroond door Kirsten Lewis Bethmann, Jenna Shouldice en Ryan Christopher Jones!! A dream come true  , een DFA award!